Johnny B. en vriendin vast voor branden 't Zandt

Icoon PolitieDe jongeman die afgelopen avond werd aangehouden in verband met de talrijke brandstichtingen in 't Zandt, is de 20-jarige Johnny B. Dat heeft de politie vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie. Hij werd gisteren vrijwel op heterdaad betrapt, aldus de politie. Ook zijn 20-jarige vriendin uit Uithuizen is opgepakt. Volgens de politie had men B. al langer op het oog als verdachte.

De politie hield hem aan toen hij uit een schuurtje in een buurdorpje tevoorschijn kwam waarin hij brand probeerde te stichten. In het schuurtje trof de politie een brandende kaars, omwikkeld met brandbaar materiaal aan. Dat is de vaste methode van de Groningse pyromaan.

B. bracht tot een paar maanden geleden kranten en folders rond en haalde grofvuil en oud ijzer op. Vaak deed hij dat samen met z'n meisje.

De ouderlijke woning van B. aan de Molenweg wordt nu bewaakt door de politie. Omdat het onderzoek nog loopt, wordt niet uitgesloten dat er nog meer arrestaties volgen, aldus een politiewoordvoerder. Ook moet verhoor van de de twee verdachten die nu vastzitten, duidelijk maken of ze verantwoordelijk zijn voor alle 18 brandstichtingen.

Opvallend is dat B. onlangs nog op TV Noord heldhaftig verslag deed van een brand die hij had weten te voorkomen.