Christelijke klacht over cartoons Dixons

Icoon OpmerkelijkEen komisch bedoelde opleuking van de reclame-kerstfolder van elektronicaketen Dixons, is bij verschillende christelijke organisaties in het verkeerde keelgat geschoten. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad vandaag. In de folder staan zes cartoons die gebaseerd zijn op het kerstevangelie.

Zo zijn op één van de spotprenten de drie wijzen te zien, die een tomtom gebruiken om het geboortehuis van kindeke Jezus te vinden. Op een andere maakt een engel van de pers een foto van Maria die Jezus in haar armen houdt. Ook is er een afbeelding waarop een engel de grootste moeite heeft om een herder ertoe te bewegen om naar de stal te gaan, omdat de laatste nog niet klaar is met een computerspel. Op weer een andere luistert Jezus in de kribbe naar een iPod waaruit 'White Christmas' klinkt.

De vereniging Bijbel en Onderwijs uit Amersfoort en de stichting Schreeuw om Leven hebben inmiddels een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC).

De voorzitter van Bijbel en Onderwijs, Kees van Helden uit Urk, diende ook op persoonlijke titel een klacht in. ''Er zijn veel mensen die hier aanstoot aan nemen. Het probleem is vaak: Wie onderneemt er actie? We mogen laten zien waar we voor staan als christenen. Dit raakt de kern van wat wij geloven. Een herder die in het veld zit te gamen en een engel die daar boos over is; dit trekt het hele heilsfeit in het belachelijke.'' Volgens Van Helden had Dixons de spotprenten nóóit durven plaatsen als ze het moslimgeloof hadden betroffen. ''Dan weet men dat er bedreigingen volgen.''

Van Helden lijdt schijnbaar ook een beetje aan het calimero-syndroom. Want hij stelt: ''Als ik moslim was, zou ik onze klacht zeer kansrijk achten. Nu is mijn verwachting niet erg groot.''

Dixons biedt zijn excuses aan als mensen zich gekwetst voelen en onthoudt zich van verder commentaar.



'Trekt het heilsfeit in het belachelijke'