Gratie voor verkrachte Saoedische vrouw

Waar Saoedi-Arabië vorige maand nog liet weten dat het buitenland niet moest zeuren over de tweehonderd zweepslagen en een half jaar cel waartoe een 19-jarige verkrachte Saoedische vrouw was veroordeeld, is nu toch water bij de wijn gedaan. Een Saudische krant schrijft dat koning Abdullah de vrouw gratie heeft verleend.

Het Saoedische ministerie van Justitie zei eerder dat het feit dat de 19-jarige was gechanteerd, vervolgens gekidnapt en tenslotte door een groep mannen was verkracht, helemaal niet ter zake deed. Ze was namelijk aangetroffen in een auto met een man waarmee ze niet getrouwd was, en ze heeft toegegeven dat ze met hem een verhouding had.

Terwijl ze met haar vriend in een auto zat, stapten twee andere mannen in die hen naar een afgelegen plek reden. Daar werd de vrouw volgens haar zeggen verkracht door zeven mannen, van wie er drie zich ook aan haar vriend vergrepen.

Het werd de vrouw bovendien zwaar aangerekend dat ze na een veroordeling voor een lagere rechtbank, waar ze 90 zweepslagen kreeg opgelegd, publiciteit zocht voor de hoger beroepszaak.

EU
De veroordeling van de vrouw leidde tot grote verontwaardiging van onder meer bijna alle EU-landen. In het Witte Huis sprak de Amerikaanse president George W. Bush zijn afschuw er over uit.

De verkrachters zijn veroordeeld tot celstraffen van twee tot negen jaar.