Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 15

Icoon EredivisieOndanks het schrappen van de topwedstrijden werden er wel andere wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Sparta Rotterdam won verrassend van Roda JC en SC Heerenveen won met grote cijfers van NAC Breda. FC Groningen won van Willem II en Heracles ging onderuit bij FC Utrecht. Twente-VVV-Venlo en De Graafschap-NEC eindigden in een gelijkspel.

Roda JC was met het hoofd in de wolken na de overwinning op PSV van vorige week, maar dit weekend werd er in eigen huis verloren van Sparta. Roda JC speelde traag maar had in eerste instantie geen problemen met de ploeg uit Rotterdam. Roda leek niet helemaal wakker te zijn en in de 22e minuut was het Polak die een vrije trap langs de muur binnenschoot voor Sparta. In de tweede helft kon Roberts simpel 0-2 en 0-3 maken maar vervolgens werd Roda een handje geholpen toen Schenkel de bal in eigen doel schoot. Uiteindelijk bepaalde Meeuwis de eindstand vanaf elf meter: 2-3.

SC Heerenveen heeft de goede reeks wedstrijden voort weten te zetten. Dit weekend werd NAC Breda verslagen en dat was de achtste zege in negen wedstrijden voor de Friezen. Kijkend naar de ranglijst leken de verschillen vooraf niet zo groot maar op het veld was Heerenveen vele malen beter. Na iets meer dan twintig minuten opende Sibon de score met een kopbal. In de tweede helft ging Heerenveen rustig verder en de bezoekers konden eenvoudig uitlopen naar 0-5 door doelpunten van Sulejmani, debutant Henrique (2x) en opnieuw Sibon. Tamerus redde de eer voor NAC maar het mocht niet meer baten: 1-5.

FC Twente is er in eigen huis niet in geslaagd om te winnen van VVV-Venlo. Twente ging zoals gewoonlijk vol passie op jacht naar een vroege treffer maar het was VVV dat de score opende. Uitblinker Amrabat schoot via de paal de bal achter doelman Boschker. Vrij snel daarna stond het alweer 1-1 toen N’Kufo mocht aanleggen vanaf elf meter. Vervolgens kregen de Tukkers zeer grote kansen maar Wintjens stond voortdurend in de weg met mooie reddingen. N’Kufo, Elia, Engelaar en Denneboom namen de doelman onder vuur maar slaagden er niet in om te scoren: 1-1.

Na een slechte reeks van zes wedstrijden heft Vitesse eindelijk weer eens weten te winnen. In de eigen Gelredome werd Excelsior met 3-0 opzij gezet. Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd en daardoor was het eerste half niet om aan te zien. Excelsior beperkte zich bijna alleen tot verdedigen maar ondanks dat kregen de Arnhemmers toch kansen via Takak, Kolk en Sprockel. In de tweede helft domineerde Vitesse en dat resulteerde al snel in een doelpunt van Kolk. In de slotfase kon Vitesse uitlopen door een binnengeschoten penalty van Gommans en opnieuw een doelpunt van Kolk: 3-0.

Afgelaste toppers
Bij de KNVB zit manager competitiezaken Bert van Oostveen met de handen in het haar omdat het niet eenvoudig is om een nieuwe datum af te spreken voor de topwedstrijden Ajax-PSV en Feyenoord-AZ. De wedstrijden mogen uiterlijk in het weekeinde van 9 en 10 februari gespeeld worden. Het prikken van een nieuwe datum levert vooral bij de wedstrijd Ajax-PSV veel problemen op omdat risicowedstrijden in Amsterdam alleen op zondag gespeeld mogen worden.

Als de KNVB er niet in slaagt om een oplossing te vinden moet Ajax-PSV in Eindhoven gespeeld worden. Als dat niet lukt dient de wedstrijd op neutraal terrein, en desnoods zonder publiek, gespeeld te worden. Wanneer alle opties niet mogelijk zijn moet het bestuur betaald voetbal van de KNVB de wedstrijd reglementair in 0-1 laten eindigen. De wedstrijd Feyenoord-AZ kan eventueel op woensdag 30 januari afgewerkt worden.