EU-leiders tekenen Verdrag van Lissabon

Icoon EuropaPremiers, staatshoofden en ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten hebben het Verdrag van Lissabon ondertekend in een oud-klooster van de Portugese hoofdstad.

Het verdrag wijzigt de oude verdragen en komt in de plaats van de Europese grondwet, dat door Nederland en Frankrijk in een referendum werd afgewezen. Afgelopen voorjaar werden de regeringen het eens over de tekst.

Verwijzingen naar een superstaat staan niet meer in het verdrag, maar verder veranderde er niet veel ten opzichte van de afgewezen Europese grondwet. Het verdrag moet nog goedgekeurd worden door de nationale parlementen van de 27 EU-lidstaten.

Er verdwijnen een aantal vetorechten, de nationale parlementen krijgen meer zeggenschap en er komt vanaf 2009 een voorzitter van de Europese Raad die in de volksmond waarschijnlijk Europese president gaat heten.

Premier Balkenende tekende namens Nederland het verdrag. Hij 'planepoolde' met zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoot naar Lissabon. Ook de Deense en de Zweedse premier delen een vliegtuig om zo minder CO2 uit te stoten.