Verzoek om vrijlating Lucia de B. afgewezen

Icoon JustitieDe Haagse verpleegkundige Lucia de B. blijft vastzitten. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft dat vandaag laten weten aan de advocaat van de verpleegkundige. De B. zit een levenslange straf uit voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten.

Deskundigen twijfelen echter aan haar schuld, omdat er volgens hen geen rechtstreeks bewijs tegen haar bestaat. Advocaat Stijn Franken van De B. had eind oktober gevraagd de straf van zijn cliënt te onderbreken, nadat de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken het Openbaar Ministerie (OM) had geadviseerd bij de Hoge Raad te vragen om herziening van haar zaak.

Albayrak ziet op basis van een advies van het OM en medisch onderzoek echter geen reden om De B., die na een hersenbloeding deels verlamd is geraakt, tijdelijk vrij te laten. Het feit dat op verzoek van de procureur-generaal van de Hoge Raad nader onderzoek gaande is naar enkele aspecten van het strafrechtelijk onderzoek, is volgens het OM onvoldoende grond voor een strafonderbreking.

Uit medisch onderzoek blijkt bovendien dat er geen redenen zijn om de straf van de verpleegkundige te onderbreken, meent Albayrak. Advocaat Franken stelde eerder dat het rapport van de evaluatiecommissie aantoont dat er fouten van fundamentele aard zijn gemaakt. Hij wees er verder op dat de medische toestand van De B. zorgelijk is en dat dat ook reden moet zijn om haar tijdelijk vrij te laten.