2008 wordt Jaar van het Religieus Erfgoed

Nederland is ongekend rijk aan religieus erfgoed. Niet alleen kerken en kloosters, maar ook synagoges, moskeeën en begraafplaatsen geven een beeld van het geloof in Nederland door de eeuwen heen.

Door de ontkerkelijking staat het religieus erfgoed evenwel onder druk. Religieuze gemeenschappen hebben grote moeite om de kosten op te brengen die met het onderhoud van monumentale gebouwen en het bezit van rijke kunstcollecties verband houden.

2008 wordt het Jaar van het Religieus Erfgoed. De organisatoren hopen zo de belangstelling voor en kennis van de goederen van religieuze genootschappen te vergroten en een duurzame toekomst ervan te verzekeren. Het evenement wordt op 17 januari in Utrecht geopend.

Van de ongeveer 19.000 kerken die in de loop der eeuwen in Nederland zijn gebouwd, bestaan er nog circa 7000. Voor de monumenten wordt vaak in een moeizaam proces een nieuwe bestemming gezocht. Bij niet beschermde gebouwen is de kans op sloop reëel, vooral als ze in een economisch aantrekkelijk gebied staan, zoals de binnenstad.

Kardinaal Ad Simonis heeft in het verleden herhaaldelijk gepleit voor meer financiële steun van de Nederlandse overheid voor het behoud van kerkelijke gebouwen. Hij wees op de situatie in de buurlanden, waar geloofsgemeenschappen op meer hulp van de staat kunnen rekenen.

Het Jaar van het Religieus Erfgoed wordt in december 2008 afgesloten in Zeeland.