De Pers met dood bedreigd door radicale hindoes

Icoon AlgemeenDe roeptoeter van fanatieke gelovigen klinkt steeds vaker en luider. Dat ondervond ook dagblad De Pers. De krant plaatste op 30 november bij een artikel een illustratie van de veelarmige hindoegod Gayatri Mata. Het verhaal ging niet over religie maar over ''de infantilisering van de consument''. Op de illustratie was de hindoegod te zien, omringd door producten als een laptop en een iPod.

Volgens De Pers zijn er e-mails binnengekomen van hindoes die zich beledigd voelden door de wijze waarop gebruik is gemaakt van de afbeelding van hun god. Daartoe werd opgeroepen door de Stichting Werkgroep Agni.

Op enkele internetfora voor hindoes ontstond een discussie over de vraag of men De Pers collectief een petitie zou aanbieden. Het Pandit Register Nederland eist in die petitie rectificatie, excuses, uitleg over wie/wat Gayatri Mata wél is en een schenking van 1.000 euro aan een goed doel.

Op andere websites is de journalist van het artikel met de dood bedreigd door enkele fanatieke hindoes. In een gesprek met een van de meer gematigde hindoe-voormannen in Nederland is De Pers te verstaan gegeven dat ze die doodsbedreigingen zeer serieus moeten nemen. De krant heeft daarom gisteren aangifte gedaan van bedreiging.

De Pers benadrukt dat er ook veel hindoes zijn die in hun reacties elke vorm van geweld afwezen.

Excuses
De Pers biedt wel zijn excuses aan, aan iedereen die zich gekwetst voelt door het plaatsen van de afbeelding. Was het ons wel bekend geweest, dan hadden we de illustratie niet gebruikt. Vooral omdat de relatie tussen het artikel en de afbeelding van Gayatri Mata volstrekt afwezig was. We wisten ook niet vooraf dat het op deze wijze gebruiken van die illustratie voor hindoes beledigend zou zijn. Dat zou in dit geval een extra reden zijn geweest om de illustratie niet te plaatsen.''

De hoofdredactie van de krant laat verder weten niet te accepteren dat religieuze groeperingen op grond van regels die binnen die groepen gelden, gaan bepalen wat de krant wel en niet mag. ''We verwerpen het principe dat journalisten niets mogen doen dat mensen met religieuze opvattingen kwetst. Als die mensen zich gekwetst voelen dan is dat hun probleem, niet het onze. Als het ze niet bevalt kunnen ze naar de rechter stappen.''



Wekte woede van fanatieke hindoes