Gehandicapte vrouw 24 dagen in isolatie

Icoon ShockingIn huize Maasveld in Maastricht, een huis waar 336 verstandelijk en lichamelijk gehandicapten wonen, heeft een 47-jarige bewoonster 24 dagen lang opgesloten gezeten in een separeerruimte en op haar kamer. Meerdere verzoeken van haar familie om de ‘straf’ te beëindigen werden genegeerd.

De patiënte, die het syndroom van Down heeft, werd op 13 november van haar woongroep overgebracht naar een ruimte waar naast een toilet, alleen een bed stond. Tegen haar familie werd gezegd dat de vrouw na een incident ‘een gevaar voor de medebewoners vormde’. Hierdoor zou ze tijdelijk in een omgeving moeten verkeren waar ze ‘minder prikkels zou ontvangen’.

In de kamer waar ze verbleef was het enige raam afgeplakt. Op deze manier zou ze, met deur op slot, tot rust kunnen komen. Eénmaal per dag mocht de vrouw de kamer verlaten; om aan de overkant van de gang gedoucht te kunnen worden.

Directrice Maria Venderink van huize Maasveld heeft toegegeven dat er “ernstige fouten” zijn gemaakt. Ook heeft ze een intern onderzoek laten opstarten want: “Dit had nooit mogen gebeuren”. Personele consequenties, voornamelijk voor de gedragswetenschapper die voorgeschreven heeft dat de vrouw zo lang van haar vrijheid beroofd moest worden, sluit zij niet uit.

In huize Maasveld geldt normaal een beleid van ‘open deuren’: alle bewoners zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen.