Pleidooi voor kind als donor

Icoon MedischVerpleegkundige Marion Siebelink van het UMC te Groningen hoopt te promoveren op het onderwerp Kinddonatie. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet gezien als donor terwijl er vier tot vijf kinderen geholpen kunnen worden door de organen van één donorkind. Dit meldt vakblad Bijzijn, een blad voor verpleegkundigen.

Het is de vraag of kinderen in de leeftijd tussen negen en veertien jaar zelf kunnen beslissen om donor te worden. De vraag werd door Siebeling aan jeugdpeil.nl voorgelegd. Een representatief aantal kinderen tussen de 9 en 14 jaar werd de vraag gesteld of zij donor zouden willen zijn. Van deze groep kinderen gaf 67 procent aan wel donor te willen zijn.

Siebelink, die veertien jaar op een kinder-ic heeft gewerkt, wil het onderwerp bespreekbaar maken door bijvoorbeeld voorlichting te geven op basisscholen aan kinderen van groep zeven en acht. "Kinderen onder de 12 jaar worden niet gezien als potentiële donoren, maar wij vinden het wel heel normaal dat kinderen wel op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan", aldus Siebeling.

Vanaf twaalf jaar mag een kind zich registreren in het donorregister. Tot zij zestien zijn hebben de ouders echter het laatste woord. Vanaf het zestiende jaar kunnen de ouders niets meer aan de beslissing van het kind veranderen.

Volgens Siebeling hebben ook artsen hierin een belangrijke taak. "De arts moet, als een potentiële kinddonor overlijdt, wel de vraag stellen. Uit de literatuur en uit mijn ervaring weet ik dat die vraag niet vaak wordt gesteld. Je hoort vaak dat artsen de ouders van een stervend of overleden kind niet willen belasten met deze vraag." Uit verder onderzoek zal blijken aan hoeveel ouders van kinderen die tussen 2003 en 2006 zijn overleden de vraag is gesteld of ze organen van hun overleden kind mogen gebruiken.