Balkenende: Bot had moeten aftreden

Icoon PolitiekOud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken had er volgens premier Jan Peter Balkenende misschien beter aan gedaan in 2005 af te treden na zijn uitlatingen dat de Amerikaanse inval in Irak achteraf bekeken niet verstandig was.

Die conclusie trekt Balkenende uit een interview met Bot gisteren in NRC Handelsblad. Bot zei daarin dat hij zijn uitlatingen van toen met het mes op de keel van Balkenende moest terugnemen.

Balkenende: ''Of hij was toen ongeloofwaardig, of hij is het nu. Als hij nu zo spreekt, had hij toen consequenties moeten trekken.''

Dat Bot nu terugkomt op zijn draai van indertijd heeft Balkenende ''zeer verbaasd'', zei hij gisteravond in Lissabon. ''Ik moest de minister toen attenderen op de eenheid van kabinetsbeleid. Hij gaf vervolgens toe dat het een 'slip of the tongue was'. Hij geeft nu een ander beeld en dat kan niet allebei waar zijn'', aldus Balkenende.

Bots opvolger Maxime Verhagen deed er nog een schepje boven op. ''Ik begrijp best dat het voor Ben Bot heel zuur was dat hij niet weer minister kon worden.'' Verhagen volgde Bot in februari van dit jaar op als minister van Buitenlandse Zaken.

Politiek gezien is het opmerkelijk dat partijgenoten (Balkenende, Bot en Verhagen zijn alledrie CDA'ers) elkaar openlijk zo hard bekritiseren.