Man 'miljonair' na foutje Belastingdienst

De Belastingdienst 'leuker kunnen we het niet maken - wel makkelijker' is door een typfoutje in theorie ruim 3,4 miljoen euro lichter geworden. Een nu 72-jarige man wilde in 2002 eigenlijk 3419 euro aan hypotheekrenteaftrek opgeven.

Op zijn aangifte 2001, afkomstig van de officiële belastingdiskette, tikte hij echter 3.419.635 euro in. De belastinginspecteur keek over de tikfout heen.

De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat de man deze aftrekpost mag blijven opvoeren. Eerder vond het gerechtshof dat ook al, omdat de fiscus de fout te laat ontdekte, namelijk nadat het bedrag al was uitbetaald.

Volgens de Hoge Raad moet de belastingbetaler ervan op aan kunnen dat de Belastingdienst correct werkt. Omdat de fiscus aanslagen vooral automatisch wil verwerken en steeds minder handmatig controleert, ligt de fout volledig bij de fiscus.

Dankzij de enorme hypotheekrenteaftrek van de man komt zijn belastbaar inkomen elk jaar op nul uit. De man hoeft zijn hele leven dus nooit meer belasting te betalen. "Maar we betalen hem geen 3,39 miljoen euro contant op zijn rekening, hij mag voortaan die hele aftrek op zijn aanslag in mindering brengen", zegt een woordvoerder van de fiscus.

Met dank aan alarad, Remzz en jmaiburg voor de submit.