Officier moet getuigen over 'tapaffaire'

Icoon JustitieOfficier van justitie Gert Oldekamp moet vandaag zijn opwachting maken als getuige in de strafzaak tegen de Hells Angels. De magistraat zou slordig zijn omgesprongen met verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken waaraan advocaten hebben deelgenomen.

De kwestie beheerst al twee weken lang het proces tegen de Angels.

Justitie meent dat de Hells Angels een criminele organisatie vormen. Volgens de aanklacht hebben de 22 individuele leden zich schuldig gemaakt aan feiten als wapen- en drugsbezit, geweldpleging en bedreiging. Politie en justitie ondernamen in oktober 2005 een grootscheepse actie tegen de over het land verspreide afdelingen van de Angels. In totaal werden 45 clubleden gearresteerd. Zij kwamen relatief snel weer op vrije voeten.

De strafzaak gaat allang niet meer over de feiten waarvan de Angels worden verdacht. Gebleken is dat zogeheten geheimhoudersgesprekken (vertrouwelijke gesprekken tussen advocaat en cliënt) in het dossier zijn beland. Ook is een reeks uitgewerkte gesprekken lange tijd bewaard. Dit is tegen de regels - dergelijke gesprekken moeten vernietigd worden. Oldekamp was daarvoor verantwoordelijk.

De advocaten van de Angels willen het naadje van de kous weten. Het Openbaar Ministerie loopt het risico dat de rechtbank als gevolg van deze gevoelige kwestie de strafvervolging van de Hells Angels ongeldig verklaart. De advocaten sturen daar op aan.