Kippenseks Nyenrode niet bewezen

Icoon JustitieDe rechter heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hard op de vingers getikt in de zogenoemde kippenseks-zaak. De dienst repte eerder in een persbericht over studenten van Universiteit Nyenrode die seks met kippen zouden hebben gehad.

Volgens de kortgedingrechter is er geen enkel bijwijs door de LID op tafel gebracht die de aantijgingen ondersteunen. Het oordeel is dan ook dat de LID onzorgvuldig heeft gehandeld en dat de schadelijke bewering te lichtvaardig is gedaan.

De inspectiedienst moet in de Volkskrant, het AD en op de eigen website rectificaties plaatsen waarin ronduit wordt gezegd dat het onderzoek dat de LID heeft gedaan geen enkele aanwijzing heeft opgeleverd dat de studenten tijdens de ontgroening seks met levende kippen moesten hebben. Ook moet erin staan dat de studentenvereniging van Nyenrode (de Nieuwe Compagnie van Verre) open is geweest tegen de LID. De inspectie beweerde op een muur van stilzwijgen te stuiten bij studenten die ze wilde ondervragen.

De rechter stelde een dwangsom in met een maximum van 50.000 euro.



Geen kippenseks