Energieopwekkende ramen ontwikkeld

Icoon OnderzoekAan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert eind volgende week onderzoeker Afshin Hadipour (39) voor de ontwikkeling van een goedkopere zonnecel die van plastic kan worden gemaakt die tevens als raam kan dienen.

De huidige zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium en kunnen alleen geproduceerd worden bij hoge temperaturen. Dat kost dus veel energie en geld. Overal ter wereld zijn onderzoekers daarom bezig alternatieven voor de silicium zonnecel te ontwikkelen. Een van die alternatieven is de plastic zonnecel.

Volgens Hadipour hebben plastic zonnecellen een aantal belangrijke voordelen, waarvan de belangrijkste is dat ze op een relatief simpele en goedkope manier gemaakt kunnen worden. Toch is de plastic zonnecel nog niet in de winkels te koop – omdat het rendement altijd een stuk lager was dan die van silicium zonnecellen. Hadipour heeft daarom gewerkt aan een methode om plastic zonnecellen te maken met een hoger rendement.

Hij deed dat door zonnecellen te maken die uit twee laagjes zijn opgebouwd: een laag die blauw licht kan absorberen, en daarboven op een laag die een ander deel uit het kleurenspectrum kan absorberen – bijvoorbeeld rood licht. Daardoor wordt het rendement van de zonnecel groter.

De uit Iran afkomstige Hadipour, die in 2003 afstudeerde als natuurkundige, zegt dat de mogelijkheden van plastic zonnecellen eindeloos zijn. ''Plastic zonnecellen zijn licht en flexibel. We kunnen ze maken in alle soorten en maten en in allerlei verschillende kleuren. Je kan ze bijvoorbeeld op een jas aanbrengen, waardoor je met zonne-energie je MP3-speler kan opladen. We zouden ook zonnecellen kunnen combineren met een LED. Dan kan je zonnecel overdag energie opwekken, en ’s avonds licht geven.'' Hadipour schat dat de eerste plastic zonnecellen binnen twee jaar op de markt verschijnen. ''De ontwikkeling is nu echt in een stroomversnelling gekomen.''