Vogelaar: Polen moeten Turken niet achterna

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) vindt dat Polen, Roemenen en Bulgaren die naar Nederland komen, niet dezelfde integratieproblemen moeten krijgen als de Turken en Marokkanen die veertig jaar geleden in ons land kwamen wonen. Dat zei de PvdA-bewindsvrouw gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Vogelaar krijgt signalen dat steeds meer Polen (en andere Oost-Europeanen) zich blijvend in Nederland willen vestigen. Zo sturen zij hun kinderen hier steeds vaker naar school. De minister ziet in Groot-Brittannië en Ierland hetzelfde gebeuren. Nu verblijven zo'n 100.000 Oost-Europese werknemers in ons land. Vogelaar wil ''serieus'' gaan onderzoeken hoeveel Polen, Roemenen en Bulgaren zich permanent in Nederland willen vestigen.

Vogelaar wil voorkomen dat de 'historische vergissing' uit het verleden - toen de overheid ervan uitging dat de meeste gastarbeiders weer zouden terugkeren naar hun land van herkomst - opnieuw wordt begaan. Hoe ze dat wil doen is nog niet geheel duidelijk. Vorige maand was ze namelijk nog sceptisch over een door een kamermeerderheid bepleite verplichte inburgering van Polen, Bulgaren en Roemenen.

Deze week nog zeiden de CDA en PvdA-fracties in de Kamer dat migranten die níet verplicht zijn om in te burgeren, zoals migranten uit lidstaten van de Europese Unie, verplicht moeten worden om taallessen te nemen als de gemeente waarin ze wonen dat nodig vindt.