Kamer tegen hoofddoek bij politie

Het zal politieagentes waarschijnlijk niet worden toegestaan een hoofddoekje te dragen. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) kan dan wel van oordeel zijn dat er geen goede argumenten zijn om religieuze kledingstukken als hoofddoekjes en tulbanden bij de politie te verbieden, een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder tenminste twee regeringspartijen, oordeelt daar heel anders over.

Dat bleek vanmiddag toen PVV-Kamerlid Hero Brinkman de kwestie aansneed tijdens een debat met PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Brinkman wees erop dat een politievrouw met een hoofddoekje geen schijn van kans maakt als ze moet optreden tegen Marokkaanse relschoppers. De PVV is sowieso gekant tegen het dragen van hoofddoekjes omdat die ''discriminerend'' zijn en de ''integratie niet bevorderen''. De fracties van CDA, VVD en ChristenUnie hebben om diverse redenen ook bezwaar tegen geloofsuitingen van politieagenten.

Het CDA vindt dat een duidelijke geloofsuiting niet past bij het politieambt. De ChristenUnie is tegen het dragen van een hoofddoekje en andere religieuze symbolen bij de politie, omdat dat het onafhankelijke karakter van de overheid zou kunnen schaden. Regeringscoalitiepartij PvdA heeft nog geen standpunt over de kwestie ingenomen.

De Raad van Hoofdcommissarissen is van mening dat het noodzakelijk is dat agenten neutraal overkomen. De raad vindt dat deze eis moet worden vastgelegd in de nieuwe kledingregels. Die regels moet minister Ter Horst nu opstellen.