Werklozen krijgen diploma van UWV

Icoon BinnenlandsSommige werkloze uitkeringtrekkers die zonder diploma zitten kunnen met weinig moeite alsnog dat felbegeerde papiertje halen. Het gaat om mensen die de vereiste kennis en ervaring voor een diploma hebben opgedaan in de praktijk. De werklozen kunnen via het project Erkenning Verworven Competenties alsnog een papiertje halen. Het personeel van het UWV die mensen helpen bij het vinden van een baan krijgen binnenkort een checklist.

"Daarin staat waar iemand aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een diploma. Bijvoorbeeld zoveel jaar ervaring als secretaresse", laat een woordvoerder van de uitkeringsinstantie weten. Kanshebbers moeten eruit worden geplukt. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat. “Dat moet vanzelf blijken.

Mensen met een bijstanduitkering kunnen bij de sociale dienst al terecht voor een diploma. Het geld daarvoor komt uit het re-integratiepotje. "Door mensen weer aan het werk te helpen, wordt uiteindelijk geld bespaard doordat ze geen bijstand meer ontvangen", zegt Tof Thissen, voorzitter van de vereniging van directeuren van sociale diensten.