Scholieren opgeroepen morgen te staken

Icoon OnderwijsDe kans is zeer groot dat morgen scholieren weer massaal in staking gaan. De Amsterdamse zender AT5 meldde gisteren al dat op internet en via de mobiele telefoon scholieren elkaar oproepen om vanaf 11.00 uur te gaan staken. En vandaag heeft de aan GroenLinks gelieerde jongerenorganisatie DWARS de scholieren ook opgeroepen om morgen nogmaals in staking te gaan tegen de 1040 uren norm.

DWARS roept wel op tot een ''lieve actie''. Onnodig geweld doet volgens de beweging afbreuk aan de werkelijke boodschap van de staking. Vrijdag liepen in enkele steden protesten uit de hand.

Volgens Joeri van der Hoff, voorzitter van de jongerenorganisatie is ''de 1040 norm een bureaucratische regelgeving die totaal is losgeweekt van waar het werkelijk om gaat: kwalitatief goed onderwijs voor scholieren.''

DWARS staat achter de plannen die gisteren werden voorgesteld door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). LAKS wil onder meer dat het minimumaantal lesuren van 1040 per jaar wordt teruggebracht tot 960. Scholen krijgen daardoor de mogelijkheid onderwijs op maat te bieden en extra te investeren in leerlingen die begeleiding nodig hebben.