'Weren Ede Staal uit Top 2000 hypocriet'

Het Dagblad van het Noorden vindt het ''flauw'' en ook lichtelijk hypocriet dat Radio 2 het nummer 't Het nog nooit zo donker west van de Groningse zanger Ede Staal uit de Top 2000 weert. Dat nummer prijkt al jaren bovenaan in de jaarlijst van Radio Noord, en zou nu ook landelijk moeten zijn terug te vinden in een lijst, vond de krant.

Gisteren maakte Kees Toering, zendercoördinator van Radio 2, echter bekend dat de actie van het regionale blad om de zanger in de lijst te krijgen, te succesvol was. Het nummer zou van niets in de top 5 belanden. En dat was ongehoord, zo oordeelde Toering, want vorig jaar kreeg het nummer maar een handvol stemmen.

Actie voor Avond
In een commentaar wijst het Dagblad van het Noorden er op dat Radio 2-diskjockey Bert Haandrikman vorig jaar zelf nog schande sprak van het feit dat het nummer van Ede Staal niet in de Top 2000 stond. Bovendien promootte Radio 2 indertijd zelf met succes 'Avond' van Boudewijn de Groot, alleen maar om te voorkomen dat Queen’s Bohemian Rhapsody weer op nummer één zou belanden.

Verder wijst de krant op een nummer als 'Hald mich ens vas' van de Limburgse polkaband Neet oét Lottum, die ook alleen maar door een georganiseerde actie in de Top 2000 is beland (afgelopen jaar nummer 381). Dat nummer staat overigens ook op één in de Limburgse top 100. ''Geconcludeerd kan worden dat Radio 2 het prima vindt als er acties zijn rond de verkiezing. Alleen moeten ze niet te succesvol worden'', schrijft de krant.

'Lobby van buiten Radio 2'
Zendercoördinator Toering is niet onder de indruk: ''Bert Kranenbarg is presentator van onze zender en het is onze Top 2000. Hij had geen eigen belang bij de promotie. Dagblad van het Noorden wel. Dat wilde laten zien dat Groningen wel degelijk een rolletje meespeelt. Bovenal was dit een lobby van buiten Radio 2. Bovendien kwam 'Avond' niet uit de lucht vallen. Het nummer stond voorgaande jaren op de tweede, vijfde en achtste plaats. Ede Staal kreeg voorgaande jaren slechts drie tot vijf stemmen, nu tienduizenden.'' Wel gaat Toering volgend jaar de stemregels nog eens goed bekijken. ''Maar laten we eerlijk zijn, het gaat hier niet om de verkiezing van het parlement.''

Radio 2 schrapt overigens ook een nummer van de relirockband Hillsong United. Daar werd vanuit protestant christelijke hoek actie voor gevoerd en leverde het nummer vele duizenden stemmen op.

Het Dagblad van het Noorden gaat volgend jaar geen actie meer voeren voor Ede Staal. Men hoopt - en gaat er van uit - dat hij dan op eigen kracht de plek in de Top 2000 zal halen die hem toekomt.

Ede Staal was een Groningse zanger die in het streekdialect zong. Hij werd in zijn provincie medio jaren '80 erg populair. Zijn muziek is dat daar tot heden ten dage. Staal overleed zelf al in 1986 op 44-jarige leeftijd na een slopende ziekte.


't Het nog nooit zo donker west.

-
Grappig: Spotprentje uit het DvhN.