Koningin niet blij met boek over voorouders

KoningshuisKoningin Beatrix is boos over een recent verschenen boek van de journalisten Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra. Volgens de koningin schetsen de schrijfsters daarin een ''vertekend en vooringenomen'' beeld over haar voorvaderen koning Willem I, II en III.

In het boek 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren' krijgen de geldzucht en dictatoriale trekken van Willem I, de homoseksualiteit en opportunisme van Willem II en 'halve waanzin' van Willem III prominente aandacht.

In een verklaring laat de Rijksvoorlichtingsdienst namens de koningin weten: ''Bij hun schets van de koningen Willem I, II en III hebben de auteurs zeer selectief gebruikgemaakt van vooral die documenten uit het Koninklijk Huisarchief die een minder positief beeld van de hoofdpersonen kunnen oproepen.'' Het zou oud nieuws betreffen dat op een populistische manier is opgediend en tussen feiten en fictie is onvoldoende onderscheid gemaakt.

Het is voor het eerst dat de koningin publiekelijk kritiek levert op schrijvers die bij hun bronnenonderzoek gebruikmaakten van het Koninklijk Huisarchief. De auteurs wassen hun handen in onschuld. In De Telegraaf zeggen ze vandaag: ''Onze historische analyses van de drie koningen zijn vooraf gelezen door drie vooraanstaande hoogleraren: Jan Bank, Hans Bornewasser en Niek van Sas. Allemaal waren ze het erover eens dat ons boek een getrouw beeld schetst. We dachten dat de koninklijke familie daar na zoveel tijd wel mee zou kunnen omgaan. Helaas, niet dus.''



''vertekend en vooringenomen''