Voetbal: Nederland verliest van Wit-Rusland

Icoon Nederlands ElftalHet Nederlands Elftal is er niet in geslaagd om de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK te winnen. De selectie van Marco van Basten speelde een slechte wedstrijd en verloor uiteindelijk met 2-1. Rafael van der Vaart redde in de slotfase de eer voor Oranje.

Van Basten begon het duel tegen de Russen wederom met drie aanvallers. Daarom was het ook opvallend dat zowel Dirk Kuijt als Klaas-Jan Huntelaar op de bank moesten beginnen. In plaats daarvan startte Danny Koevermans in de basis. Ryan Babel en Rafael van der Vaart fungeerden als vleugelaanvallers. Het middenveld werd door Giovanni van Bronckhorst, Demy de Zeeuw en Wesley Sneijder gevormd.

Nederland mocht het in zijn laatste EK-kwalificatiewedstrijd opnemen tegen Wit-Rusland. Spannend was het niet meer, aangezien het Nederlands Elftal zich afgelopen zaterdag al voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland wist te plaatsen. De selectie van Van Basten begon aardig aan de wedstrijd, maar hoe meer tijd er verstreek, hoe slechter het spel werd. Wit-Rusland probeerde er een aantal keer uit te komen, maar echt gevaarlijk werd het niet. Koevermans wist in de eerste helft te scoren, maar dit was echter in buitenspelpositie. Daarom werd de tweede treffer van de aanvaller in het shirt van Oranje afgekeurd.

Aan het begin van de tweede helft kwam Wit-Rusland op voorsprong door een treffer van Boelyga. Stekelenburg zag de bal door zijn benen gaan, waardoor de eerste treffer van de avond een feit was. Een kwartier later kreeg Korythko de kans om de score te verhogen, maar de verdediging van Oranje wist de bal uiteindelijk toch weg te werken. Aan de andere kant was het Van der Vaart die een poging waagde. De bal zeilde echter over het doel van de thuisploeg.

In de 65e minuut wist Wit-Rusland te scoren, nadat Korytho goed van zijn directe tegenstander weg wist te draaien. Het leek er op dat Stekelenburg de bal wist te pareren, maar de bal lag uiteindelijk toch in het net. Ongeveer tien minuten voor tijd waagde Kashevski een poging en kopte maar net naast het doel. Kort daarna kreeg ook Koevermans een mogelijkheid, maar Zjevnov stond goed opgesteld. In de slotfase van de wedstrijd kreeg Babel nog een kans, maar de aanvaller schoot op de paal. Direct daarna trof Van der Vaart alsnog doel.