Anne Frank Stichting wil boom toch kappen

Directeur Hans Westra van de Anne Frank Stichting overweegt de gemeente Amsterdam te vragen de 'Anne Frankboom' alsnog te laten kappen. Burgemeester Job Cohen zou daartoe een noodmaatregel kunnen nemen, zei Westra vandaag.

De particuliere eigenaar van de kastanje en het Amsterdamse stadsdeel Centrum wilden de boom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, vandaag laten kappen. In een door de Bomenstichting en een aantal omwonenden aangespannen geding besliste de rechter gisteren dat dat voorlopig niet mag.

Westra is bang dat de zieke boom in de tuin van de Keizersgracht 188 omvalt en schade toebrengt aan omliggende gebouwen, waaronder het Anne Frank Huis. ''De burgemeester gaat over de veiligheid van de omwonenden en die van de bezoekers van het Anne Frank Huis'', zei hij.

Voordat de directeur naar de burgemeester stapt, wil hij echter eerst de uitkomst afwachten van een nieuwe proef die moet uitwijzen of de beroemde kastanje inderdaad een levensbedreigende variant van de tonderzwam heeft. Voor- en tegenstanders van de kap verschillen daarover van mening.

De rechter droeg de partijen gisteren op te praten over maatregelen die de boom nog enige tijd overeind kunnen houden. Vandaag vinden de eerste gesprekken plaats. De Bomenstichting ziet wel iets in het met kabels vastsnoeren van de kastanje aan naastgelegen gebouwen, zoals de nieuwbouw van het Anne Frank Huis. Westra zei daar niets in te zien. ''Wij zullen niet met staalkabels onze nieuwbouw in gevaar brengen.''



Gisteren bezocht de rechter de wereldberoemde kastanjeboom