Amerikaanse sekteleider Jeffs de bak in

Icoon Amerika De Amerikaanse sekteleider Warren Jeffs, die als leider van een afscheiding van de Mormoonse kerk polygamie propageerde, is gisteren veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar tot levenslang.

Een speciale commissie voor amnestie en voorwaardelijke vrijlating zal de uiteindelijke strafduur bepalen, meldden Amerikaanse media.

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Utah bevond Jeffs schuldig aan betrokkenheid bij verkrachting. Hij dwong een 14-jarig schoolmeisje te trouwen met haar 19-jarige neef.

De 51-jarige man was een zelfuitgeroepen profeet van een afcheiding van de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Zijn volgelingen zagen hem als een afstammeling van Jezus. Hij werd vorig jaar na een lange klopjacht door de autoriteiten gearresteerd. Hij stond op de lijst van tien meest gezochte personen van de federale recherche FBI.

Jeffs werd sekteleider in 2002, toen zijn 98-jarige vader Rulon Jeffs overleed. Rulon had 65 kinderen. Zijn zoon nam al de weduwen van zijn vader over als zijn eigen vrouwen. Zelf zou Warren bij veertig vrouwen bijna zestig kinderen hebben verwekt.