Bos: geen koehandel over topinkomens

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft vanavond nogmaals benadrukt dat er wat hem betreft ''geen koehandel'' valt te bedrijven rond de aanpak van topinkomens. Er is volgens hem geen koppeling met de moeizame discussie over het ontslagrecht.

Coalitiepartner CDA is tegen twee kabinetsvoorstellen voor het zwaarder belasten van hoge inkomens en heeft enkele alternatieven aangedragen, zoals een werkgeversheffing op gouden handdrukken en bonussen. Bos wil echter vasthouden aan zijn eigen voorstellen: beperking van de aftrek van pensioenpremies voor jaarinkomens boven de 185.000 euro en de hogere belasting over huizen van meer dan 1 miljoen euro. De CDA-alternatieven zouden hooguit als aanvulling kunnen dienen, maar de CDA-fractie nam daar tot op heden geen genoegen mee.

''Ik sta open voor goede alternatieven, maar die heb ik tot op heden nog niet gezien'', aldus Bos. Woensdag praat de Tweede Kamer verder over de belastingmaatregelen voor volgend jaar.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel sprak dinsdagavond over ''hele serieuze alternatieven'' waarbij hij ''echt goede hoop'' heeft dat er binnen de coalitie een oplossing voor komt.