Justitie verwerpt roep om hardere sancties

Icoon Politiek De bewindslieden van Justitie hebben een reeks voorstellen van de rechtse oppositiepartijen voor aanscherping van het beleid afgewezen. Minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft er geen behoefte aan om criminelen harder te straffen en langer voor de rechter te kunnen dagen.

Ook plannen om de immigratie terug te dringen, vonden gisteravond geen gehoor tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie in de Tweede Kamer. De VVD had in aanloop naar het debat een plan gepresenteerd dat de immigratiestroom naar Nederland drastisch moet inperken. PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak ziet niets in de voorstellen om de komst van kansarme huwelijksmigranten tegen te gaan.

Het idee van VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven om de verjaringstermijn voor seksueel misbruik af te schaffen, verwerpt de minister omdat daders van dit soort misbruik al tot 40 jaar na het misdrijf vervolgd kunnen worden.

Ook een oproep om delinquenten van 16 en 17 jaar veel vaker volgens het volwassenenstrafrecht aan te pakken, kreeg geen bijval van de bewindsman. Daaraan zou in de praktijk geen behoefte zijn. De minister noemde de recidive onder jongeren wel ''nog veel te hoog''. Hij sprak zijn zorgen uit over een harde kern jonge criminelen die volgens hem ''resistent'' is voor de bestaande strafmaatregelen.

Het PVV-plan voor een digitale schandpaal waarop vijf jaar lang de naam, adresgegevens en een pasfoto van een veroordeelde crimineel komen te staan, wijst de minister af. Verspreiding van persoonlijke gegevens van criminelen mag bij wijze van uitzondering al. Wat Hirsch Ballin betreft blijft dat zo. Een ander PVV-voorstel over een stop van moslimimmigranten werd niet eens in behandeling genomen, omdat er geen enkele steun was vanuit de Kamer.

De minister staat wel positief tegenover een verzoek om het Kadaster te verplichten verdachte huizentransacties te melden bij het Openbaar Ministerie. Justitie kan aan de hand daarvan beter optreden tegen fraude in de vastgoedsector.