'Braziliaanse politie betrokken bij moorden'

Icoon BuitenlandsDe Verenigde Naties hebben de politie van Brazilië fel bekritiseerd wegens haar betrokkenheid bij buitenrechtelijke moordpartijen. Dat meldde de BBC vandaag.

VN-rapporteur Philip Alston uitte zijn kritiek na een elf dagen durende onderzoeksmissie in het Zuid-Amerikaanse land. Volgens hem zijn er sterke aanwijzingen dat in de eerste zes maanden van dit jaar in Rio de Janeiro alleen al 694 mensen door de politie zijn vermoord.

Volgens Alston maken sommige agenten deel uit van milities en doodseskaders. De politie in Rio voert een harde strijd met drugsbendes. Maar sommige operaties lijken meer een politieke achtergrond te hebben dan uit veiligheidsoverwegingen te worden uitgevoerd, aldus de rapporteur.

Hij noemde als voorbeeld een grote politieactie in de sloppenwijk Alemo. Bij deze operatie werden 1300 agenten ingezet. Het resulteerde in negentien doden. Slechts een tiental wapens werden in beslag genomen, terwijl de belangrijkste drugsdealers op vrije voeten bleven. Alston zei onthutst te zijn.