Tot 18 jaar cel geëist tegen Hofstadgroep

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) heeft vanmiddag bij het gerechtshof straffen tot achttien jaar cel geëist tegen zeven vermeende leden van het zogenoemde netwerk de Hofstadgroep. Volgens de aanklagers wilden de verdachten uit terroristische motieven aanslagen plegen.

De rechtbank veroordeelde deze mannen in maart 2006 al tot lange gevangenisstraffen (tot vijftien jaar cel). Dit rechtscollege vond bewezen dat de Hofstadgroep een terroristische organisatie is, gericht op haat zaaien en bedreigen.

Anders dan het OM concludeerde de rechtbank vorig jaar dat het niet vaststaat dat de groep geweldsmisdrijven wilde plegen. Het beramen en plegen daarvan ''was misschien wel het uiteindelijke doel'' van de Hofstadgroep, maar er was volgens de rechters geen bewijs geleverd dat de groep daarmee bezig was. Zowel de veroordeelde verdachten als het OM gingen tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep.

Netwerk
Middelpunt van het netwerk was Mohammed B., de man die op 2 november 2004 cineast Theo van Gogh vermoordde. Jason W. werd acht dagen later samen met Ismail A. aangehouden in een woning in het Laakkwartier in Den Haag. Aan die arrestatie ging een urenlang beleg met zwaarbewapende eenheden vooraf, omdat W. eerder een aantal leden van een arrestatieteam met een handgranaat had verwond.

Tegen hen werden dan ook de zwaarste straffen geëist, beiden achttien jaar. Vier medeverdachten moeten wat betreft het OM twee jaar de cel in en de laatste verdachte 22 maanden.