R'dams ziekenhuis komt met allochtonenmenu

Icoon GezondheidAls allochtone ziekenhuispatiënt ben je binnenkort goed uit in het Medisch Centrum Rijnmond Zuid (MCRZ). Daar wordt weldra aan allochtonen voedsel 'uit hun eigen cultuur' geserveerd, alhoewel dit al tot kritiek heeft geleid vanuit de politiek. Begin 2008 komt er een menukaart die meer inspeelt op de wensen van Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse patiënten. Zo komt bijvoorbeeld couscous met lam op de kaart te staan. De huidige kaart bevat voornamelijk Nederlandse gerechten.

Het MCRZ hoopt met de nieuwe multiculturele menukaart een tweeledig doel te bereiken: meer hygiëne en betere controle op het dieet van patiënten. Nu is het zo dat nogal wat familieleden van allochtone patiënten thuis bereid voedsel naar het ziekenhuis meenemen. Hetgeen het risico op ziekmakende bacteriën vergroot en een gevaar oplevert voor het dieet van een patiënt. Met als gevolg dat de patiënt soms meer en dus duurdere ziekenhuiszorg nodig heeft.

Halal
De politieke kritiek is afkomstig van de Partij voor de Dieren (PvdD). Zij vrezen dat de kans groot is dat straks halal vlees op het ziekenhuismenu komt te staan, waarvoor dieren op rituele wijze worden geslacht. Een vertegenwoordiger van de PvdD haast zich te zeggen dat dit niet enkel geldt voor vlees dat geslacht is volgens de islamitische regels. ''Wij zijn tegen het eten van elk soort vlees dat afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren. Dus ook tegen koosjer vlees, dat vooral door joden wordt gegeten'', aldus Lieke Keller namens de Dierenpartij.

Voor moslims is vlees halal als de slachter van het dier een moslim is en het dier onverdoofd met een mes de hals wordt doorgesneden. Daarbij moet de kop van het beest richting Mekka staan en tijdens de slacht de spreuk 'Bismillah, Allahu Akbar', worden uitgesproken. Voor religieuze joden geldt het soortgelijke. Met een vlijmscherp mes moet in één haal luchtpijp en slokdarm door worden gesneden. Het mag alleen gedaan worden door joden die daarvoor speciaal opgeleid zijn. Bovendien moet het beest koosjer zijn: landdieren die gespleten hoeven hebben èn herkauwen (paarden en varkens vallen hier buiten).