Hoeveel een vat olie werkelijk kost

Icoon EconomieCNN zocht uit wat een vat olie daadwerkelijk kost voor oliemaatschappijen om te produceren. Op dit moment is de marktprijs voor een vat olie bijna 100 dollar. De oliemaatschappijen zwemmen dan ook rond in het geld door hun hoge winsten. Echter, het kost de oliemaatschappijen bij lange na geen 90 tot 100 dollar om een vat olie te produceren.

Werelds goedkoopste olie komt uit Saudi-Arabië, waar het oppompen van een vat slechts twee dollar kost. Het meeste wordt opgepompt door Saudische oliemaatschappijen in bezit van de staat, terwijl westerse bedrijven er niet bij kunnen. Westerse oliemaatschappijen pompen in bijvoorbeeld Venezuela of Azerbeidzjan voor vijf tot zeven dollar een vat olie uit de grond. Het kost nog eens vijf tot zeven dollar per vat om oliefaciliteiten als boorplatformen te bekostigen.

Dit zijn de goedkoopste bronnen van olie. Om olie uit de Golf van Mexico of Canadese teerzanden te halen betalen oliemaatschappijen zo een tien tot 25 dollar. Nog steeds niet slecht, gezien de huidige olieprijs.

Helaas voor veel westerse oliemaatschappijen zijn zij niet slechts verkopers van ruwe aardolie. Omdat de meeste maatschappijen meer olie raffineren dan produceren moeten zij gewoon olie opkopen van de wereldmarkt tegen marktprijzen. Hierover wordt weinig winst gemaakt. En uiteraard moeten maatschappijen ook belasting betalen, hoewel dit erg per land verschilt.

De huidige hoge olieprijs is dan ook niet te wijten aan hoge productiekosten, maar vooral doordat aanbod en vraag uit elkaar zijn komen te liggen. De productie weet het niet bij te houden aan de steeds maar toenemende vraag. De vraag naar olie is ook weinig elastisch, wat inhoudt dat de vraag amper afneemt bij een stijgende prijs. Daarnaast stuwt speculatie in olie de prijzen omhoog.