Gevallen soldaten WO1 herdacht

Icoon OorlogDe soldaten die sneuvelden in verschillende oorlogen worden vandaag herdacht. 11 november is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op 'Remembrance Day' wordt om 11.00 uur overal in het Verenigd Koninkrijk twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd. Ook in België en de Verenigde Staten worden gesneuvelde soldaten herdacht.

Voor de 58-jarige Engelsman John James is het ook een speciale dag. Volgens de BBC heeft hij precies vandaag militaire medailles terug gekregen die gestolen waren. De politie vond ze terug.

11 november is voor de Katholieken ook het officiële begin van Carnaval. Op veel plekken zijn muziekfestivals om het carnavalslied voor 2008 te kiezen. Ook worden om 11.11 de eerste vergaderingen van de Raden van Elf gehouden.

In sommige provincies van Nederland wordt ook nog uitgebreid Sint Maarten gevierd. De kinderen houden een lampionnenoptocht en gaan van huis naar huis om er een lied te zingen en met snoep, fruit of geld beloond te worden.

Subheader
In het hele Engelse gemenebest zijn herdenkingen, dus ook in Australië, waar dit monument op een militaire begraafplaats staat (foto © johan ryheul).