'ADSL kan vijf keer zo snel'

Icoon InternetEen onderzoeker in Australië heeft een manier bedacht om traditionele ADSL-verbindingen vijf keer zo snel te maken. ADSL is de meest gebruikte techniek voor toegang tot internet in Nederland. Als de methode van de Australiër John Papandriopoulos succesvol wordt toegepast zijn snelheden tot 100 megabit per seconde mogelijk.

Papandriopoulos ontwikkelde op de universiteit van Melbourne een algoritme dat de elektromagnetische storing kan verminderen op de koperlijnen waar ADSL gebruik van maakt.

Tegenover de krant Sydney Morning Herald vergelijkt Papandriopoulos het probleem met 'overspraak', het verschijnsel waarbij vroeger tijdens telefoongesprekken soms op de achtergrond andere conversaties hoorbaar waren. Dat probleem speelt bij spraakverbindingen nauwelijks meer, maar dataverkeer heeft nog wel last van verstoring door andere connecties.

Het algoritme van de onderzoeker zou deze verstoring sterk terugdringen. Als de techniek wordt toegepast kan de maximum snelheid van ADSL omhoog schieten van 20 mbit naar 100 mbit per seconde.


'ADSL kan vijf keer zo snel'