Wetenschappers scheppen moedige muis

Het heeft binnenkort weinig zin meer een kat in huis te halen als je last hebt van muizen. Wetenschappers van een universiteit in Tokio zijn er namelijk in geslaagd een muis te creëren die niet bang is voor katten.

Door genetische manipulatie is de muis zijn instinctieve angst voor katten kwijtgeraakt. De beestjes laten zich zelfs rustig besnuffelen door Minoes. De resultaten van het experiment zijn vandaag verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De vrees van de knaagdiertjes is verdwenen door een genetische verandering van het reukzintuig. Hierdoor zouden ze niet langer meer voor de geur van een poes op de loop gaan.

Er werd speciaal een kat aangewezen die met de genetisch gemanipuleerde muizen in contact moest treden. Hierbij wisten de wetenschappers van tevoren dat het roofdier de muizen niet zou gebruiken om zijn rantsoen aan te vullen.

Sakano, die verantwoordelijk is voor het onderzoek, heeft tegenover de Britse krant The Independent verklaard dat dit onderzoek zeer belangrijk is. Het experiment maakt namelijk duidelijk dat de aangeboren aversie van zoogdieren, waaronder zelfs de mens, tegen bepaalde geuren kan worden weggenomen.


Jerry heeft binnenkort niets meer te vrezen