A.F.Th. van der Heijden wint literatuurprijs.

Icoon LiteratuurA.F.Th. van der Heijden heeft met zijn boek Het Schervengericht de AKO-Literatuurprijs 2007 gewonnen. Juryvoorzitter Gerlach Cerfontaine maakte dat maandag bekend in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters.

'Het schervengericht' is geïnspireerd op de Manson-moorden op de hoogzwangere vrouw van filmregisseur Roman Polanski, actrice Sharon Tate, en haar vrienden. Door een onwaarschijnlijk toeval belandt de regisseur, wegens aanranding van een minderjarig meisje, in de gevangenis bij de moordenaar van zijn vrouw.

De zes genomineerden waren behalve A.F.Th., Arnon Grunberg met Tirza, Willem G. van Maanen (Heb lief en zie niet om), Dimitri Verhulst (Mevrouw Verona daalt de heuvel af), Frank Westerman (Ararat) en Joost Zwagerman (Transito).

Winnaar A.F.Th. zat tijdens de uitreiking bij Pauw & Witteman in een andere zaal omdat hij niet in de buurt wou zitten van Arnon Grunberg, met wie hij ruzie heeft. De twee hebben elkaar afgelopen weken uitgemaakt voor alles wat lelijk is.