Italië zet criminele EU-burgers uit

Icoon BuitenlandsAls antwoord op een zware misdaadgolf in Rome heeft de Italiaanse premier Romano Prodi besloten een grote groep criminele Roemenen het land uit te zetten. Tevens heeft hij aangekondigd de komende weken zeker 5000 Roemenen naar huis terug te willen sturen. De politie is onmiddellijk begonnen met het doorzoeken van getto's en het arresteren van Roemenen zonder verblijfsvergunning.

De spanningen tussen de allochtone en autochtone bevolking van Italië zijn de afgelopen maanden hoog opgelopen. Italië heeft de hoogste immigratiecijfers binnen EU; alleen vorig jaar al kwamen 700.000 immigranten het land binnen. Voor de bevolking, die de Roemeense immigranten verantwoordelijk houdt voor de hoge misdaadcijfers in het land, was de afgrijselijke moord op een 47-jarige vrouw afgelopen dinsdag de laatste druppel. De 24-jarige Roemeense verdachte ontkent.

De beslissing wordt gesteund door de Roemeense premier Calin Popescu Tariceanu. Hij meldde donderdag op de Italiaanse tv achter het voorstel te staan: "Gewelddadige Roemenen moeten zonder omhaal naar huis worden gestuurd"

Roemenië is op 1 januari 2007 toegetreden tot de Europese Unie. Hoewel er een vrij verkeer is van personen binnen de 27 lidstaten van de EU, mogen EU-landen wel uitzonderingen maken. Als het land besluit dat bepaalde personen gevaarlijk geacht worden, hoeft dit land deze personen niet binnen te laten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hooligans bij internationale voetbalwedstrijden.


Romano Prodi