Eén bloemetje voor Theo van Gogh

Bij het beeld De Schreeuw dat in het Amsterdamse Oosterpark staat ter nagedachtenis aan de vermoorde film- en opiniemaker Theo van Gogh, was tot begin deze middag welgeteld één bloemetje neergelegd.

Het bloemstuk was afkomstig van Stadsdeel Oost. Veel Amsterdammers lijken volgens AT5 niet meer stil te staan bij de dood van hun ooit zo spraakmakende stadsgenoot

Het is vandaag exact drie jaar geleden dat Van Gogh door Mohammed Bouyeri werd afgeslacht in de Linnaeusstraat. Om 14.00 uur kwamen de 'Vrienden van Pim Fortuyn' samen op de plek van de moord. Later gingen zij naar de Schreeuw.

De organisatie 'Stop Islamisering van Europa' herdenkt Van Gogh om 19.00 uur bij het monument in het Oosterpark. Na een korte toespraak zal één minuut stilte in acht worden genomen. Daarna zal men naar de eveneens in het park gelegen Spreeksteen gaan, waar een ieder gebruik kan maken van de gelegenheid om een korte toespraak te houden.

Het kabinet stond vanmiddag stil bij de moord op Van Gogh. Volgens premier Jan Peter Balkenende ''staan de beelden van de moord ons nog steeds voor de geest''. Het beeld De Schreeuw wijst volgens de minister-president op het belang van de vrijheid van meningsuiting. ''Wanneer de rechtstaat wordt aangetast, moet de overheid keihard optreden.''



De Schreeuw in maart bij de onthulling