Spanje onderzoekt 'genocide' Westelijke Sahara

Icoon PolitiekHet Spaanse Nationale Hof heeft een onderzoek aangekondigd naar de vermeende gruweldaden jegens de bevolking van de Westelijke Sahara. Daar zouden de Sahrawi het slachtoffer zijn geworden van moord, marteling en poging tot genocide.

De Westelijke Sahara werd in 1884 een Spaanse kolonie. De Marokkanen, zelf pas 19 jaar onafhankelijk van Frankrijk, wisten de Spanjaarden in 1975 uit het buurland weg te jagen. Vervolgens maakten ze samen met het andere buurland Mauritanië aanspraak op de Westelijke Sahara. Twee derde deel van het woestijngebied ging naar Marokko, de rest naar Mauritanië.


De Westelijke Sahara, met in het noordoosten
Marokko en zuidoosten Mauritanië.

Niet iedereen was blij met deze ontwikkeling. De Polisario, een guerilla-beweging die in 1973 tegen de Spaanse bezetter was opgericht, zag er niets in om voortaan onder het juk van haar buurlanden te leven. Met steun van landen zoals Algerije, dat bang was om ooit zelf door Marokko ingelijfd te worden, vocht de Polisario tegen de nieuwe machthebbers die zij als bezetters zagen.

De Mauritaniërs werden weggejaagd, maar de Polisario schoot hier niets mee op, omdat Marokko het vrijgekomen deel voor haar rekening nam. Om de Polisario in toom te houden, bouwden de Marokkanen een muur: 2720 kilometer lang, bestaande uit zandwallen, bunkers, prikkeldraadversperringen en mijnenvelden. Zowel militair als politiek dolven Polisarionen het onderspit, todat in 1991 beide partijen overeenkwamen tot een staakt-het-vuren.

De VN heeft sindsdien verschillende resoluties aangenomen, waarin ze aandringt op een referendum. De bewoners van de Westelijke Sahara zouden moeten beslissen of ze als onderdeel van Marokko, autonoom, of onafhankelijk verder willen. Uit angst voor afscheiding heeft Marokko de totstandkoming hiervan steeds gedwarsboomd.

Volgens de aanklacht die bij het Nationale Hof van Spanje ligt, zouden de Sahrawi na het vertrek van kolonisator Spanje zijn blootgesteld aan een genocide. In Spanje kunnen sinds 1998 verdachten worden vervolgd voor misdaden die zijn begaan in welk land dan ook.