Brandweer komt vaker te laat

Icoon BrandDe brandweer komt na een melding steeds later opdagen. Het duurt langer voordat de brandweerwagens de kazerne uitrijden en ze hebben blijkbaar meer tijd nodig om op hun bestemming te komen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2006 kwam 70 procent van de gevallen later dan de streeftijd van acht minuten. In 2000 was dat bij 46 procent van de branden het geval. De belangrijkste reden dat de brandweer steeds later komt is dat de brandweerlieden later wegrijden nadat de melding is binnengekomen bij de centrale.

Zeven jaar geleden duurde dat gemiddeld vier minuten. In de statistieken van 2006 is dat opgelopen naar acht minuten. Volgens het CBS komt dat doordat steeds meer meldingen via een regionale centrale lopen. De tijd dat de brandweer onderweg is, is ook toegenomen, zij het in bescheiden mate. De afgelopen jaren zijn de brandweermannen ongeveer een minuut langer aan het rijden. Ze zijn nu vijf minuten onderweg per melding.

In de vier grote steden hoeft er een stuk minder lang gewacht te worden voordat de brandweer ter plaatse is. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat de brandweer binnen tien minuten paraat. Plaatsen met minder dan 50.000 inwoners moeten ruim drie minuten langer wachten. Volgens het CBS wordt het verschil veroorzaakt doordat het beroepspersoneel van de brandweer in grote steden op de kazerne verblijft. De rijtijden zijn ongeveer hetzelfde.

De brandweer rukt in meer dan de helft van de meldingen zinloos uit. In 56 procent van de 113.000 geregistreerde meldingen was vorig jaar sprake van loos alarm. Dat zijn dus ruim 63.000 meldingen. Vorige week werd de brandweer van Amersfoort verweten te laat te zijn gekomen bij de brand in het Armando Museum. Het museum in het centrum van de stad werd door de brand compleet verwoest.