'EU moet Afghaans opium kopen'

Icoon BuitenlandsHet Europees Parlement adviseert om opium op te kopen van Afghaanse boeren, om op deze manier armoede te bestrijden. Er moet een proefproject komen om een deel van de vele illegale teelt om te zetten in legale teelt voor pijnstillers op opiumbasis. Ook is er actie nodig tegen illegale handelaren, aldus een rapport dat in het Europees Parlement is aangenomen.

De Europese PvdA-fractie stemde voor, omdat het proefproject voor pijnstillers deel uitmaakt van de beoogde afspraken om de narcoticaproductie in Afghanistan te bestrijden. Ook Joost Lagendijk van GroenLinks staat achter de aanbevelingen. Hij juicht verder toe dat ook wordt opgeroepen tot verzet tegen het wegspuiten van papavervelden, omdat dit onder Afghanen veel kwaad bloed zet.

Sinds de Amerikaanse inval in Afghanistan is de opiumproductie daar gestegen tot 93 procent van de totale wereldproductie. Opium is de basis van drugs als heroïne. Volgens de Wereldbank bestaat 40 procent van de Afghaanse economie uit drugs.


Afghanistan produceert 93 procent van werelds opium, de basis van heroïne