Christina Aguilera ingezet als marteltuig

Amerikanen martelden terreurverdachten op Guantánamo onder andere door het nummer 'Dirrty' van Christina Aguilera keihard op te zetten. Ook toonden ze de extremistische moslims foto's van dames die slechts waren gehuld in badpak. Leden van het terreurnetwerk Al Qaeda daarentegen gebruiken strijkijzers om hun tegenstanders aan de tand te voelen.

Kunstenaars Jonas Staal en Vincent van Gerven Oei hebben zich door deze unieke martelwerktuigen laten inspireren en hebben er elk een tentoonstelling aan gewijd. Zo zijn sinds gisteren de martelwerktuigen van Guantánamo in Amsterdam te zien. Volgens Staal, die deze tentoonstelling heeft gemaakt, komen de martelwerktuigen nogal agressief op de bezoekers over. Maar in tegenstelling tot Guantánamo kan men hier vertrekken wanneer men wil.

In Rotterdam zijn juist de martelwerktuigen van Al Qaeda te zien. Van Gerven Oei, die deze expositie heeft gemaakt, maakte een reconstructie van de martelopstelling naar aanleiding van een in Irak gevonden martelhandboek. In dit boek worden onder andere boormachines, nijptangen, branders en strijkijzers gebruikt als martelwerktuig.

Jonas Staal werd in een klap beroemd om zijn Geert Wilders Werken. Op altaartjes met kaarsen waren foto's van de hoogblonde politicus te zien. Volgens sommigen moest het kunstwerk worden gezien als een doodsbedreiging aan het adres van Wilders. In de rechtszaak die volgde, werd de kunstenaar echter door de rechter vrijgesproken.


Christina Aguilera is inderdaad een marteling voor de oren