EU-leiders akkoord met Europees verdrag

Icoon EuropaDe 27 leiders van de landen in de Europese Unie hebben een definitief akkoord bereikt over het hervormingsverdrag, dat in de plaats komt van de verworpen grondwet. Het nieuwe verdrag moet de EU vanaf 2009 efficiënter en democratischer maken.

De EU-lidstaten bereikten afgelopen juni al op hoofdlijnen overeenstemming, wat vervolgens door juristen verder werd uitgewerkt. Donderdag kwamen ze bijeen in Lissabon om de laatste puntjes op de i te zetten en de eindversie vast te stellen, wat na zeven uur praten lukte.

Polen en Italië lagen nog enige tijd dwars, maar gingen uiteindelijk ook overstag na een aantal aanpassingen. De 27 verschillende parlementen moeten het verdrag nu goedkeuren.
Ierland gaat zeker nog een referendum houden. Uit een peiling van de Britse krant Financial Times blijkt dat veel Europeanen een referendum willen over het verdrag. Het opmerkelijke is dat ze dat willen, terwijl ze geen idee hebben wat er in het verdrag staat.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat het verdrag in januari 2009 in werking treedt. De EU-leiders zullen het 'Verdrag van Lissabon' alvast op 13 december in de Portugese hoofdstad plechtig ondertekenen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.