Engeland heeft oogje op Antarctica

Icoon Buitenlands In de afgelopen maanden werd, door diverse landen, de Noordpool al geclaimd. Nu lijkt ook de Zuidpool aan de beurt te zijn. Ditmaal heeft Groot-Brittannië zijn oog laten vallen op grote delen van de Atlantische Oceaan en Antarctica. Deskundigen luiden dan ook de noodklok over de Britse plannen.

De Engelse claim komt voort uit een VN-verdrag dat landen die grenzen aan zee toestaat een stuk zeebodem te claimen tot bijna 650 kilometer uit de kust. Tevens heeft dat land recht om in dat gebied te boren naar gas en olie. In 1908 eiste Groot-Brittannië het Brits Antarctisch Territorium op. Nu wil men de grenzen van dit gebieden verleggen, wat waarschijnlijk problemen op gaat leveren met Argentinië en Chili, die overlappende claims zullen maken.

In 1959 werd het Antarctische Verdrag opgesteld, wat inhoudt dat er niet in Antarctica geboord mag worden, behalve voor wetenschappelijke doeleinden. Dit verdrag loopt nu gevaar als gevolg van de Britse drang naar gebiedsuitbreiding.
Robin Churchill, professor internationaal recht aan de Dundee Universiteit meldt dan ook:"Ik denk dat hier een basis wordt gelegd voor een enorm conflict."

"Het zou een enorme domper zijn als het Atlantische Verdrag wordt ontbonden", aldus Churchill. "Dit verdrag heeft er juist voor gezorgd dat onenigheid over de eigendom van Antarctica verleden tijd werd en bleef de mogelijkheid bestaan om grote hoeveelheden wetenschappelijke onderzoeken te doen. Ook voor het milieu en de flora en fauna in het gebied kan dit enorme gevolgen hebben."

Woensdag verklaarde een vertegenwoordiger van het Britse ministerie dat Groot-Brittannië van plan is om zeker vijf territoriale claims in te dienen, inclusief het Britse Antarctische Territorium en de Falkland Eilanden.

De nieuwe claims zijn van toepassing op een VN-verdrag uit 1994, dat bepaalt dat landen tot tien jaar na eigen ratificatie de tijd hebben om een groter stuk van het grondgebied op te eisen. Eerdere verdragen maakten het mogelijk om claims in de dienen over grondgebied dat maximaal 370 kilometer uit de eigen kust lag. De Britse deadline ligt in 2009.