Megaplan voor groener Schiphol

Icoon VervoerEen ambitieus plan van bijna alle grote spelers in de Nederlandse luchtvaartsector moet de komende jaren de bereikbaarheid en duurzaamheid van de luchthaven Schiphol vergroten. Het initiatief wordt maandag gepresenteerd door de KLM, de Luchtverkeersleiding Nederland, het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium, Schiphol, Stork Aerospace, TNO en de Technische Universiteit Delft.

De nieuwe aanpak maakt het mogelijk dat Schiphol op korte termijn beter kan inspelen op de ontwikkelingen in het internationale luchtvaartverkeer en tegelijkertijd de toenemende milieuproblemen het hoofd kan bieden. Het is de bedoeling dat onder meer de geluidshinder en de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door grondvoertuigen op de luchthaven, binnen een kabinetsperiode met twintig procent worden gereduceerd.

Doordat alle belangrijke spelers in de Nederlandse luchtvaartsector het plan steunen, moet dit volgens de initiatiefnemers te realiseren zijn. De betrokken partijen willen onder meer piramidevormige geluidswallen in het landschap rond Schiphol opstellen die het vaak hinderlijke laagfrequente geluid grotendeels tegenhouden.

Ook kunnen kastjes in en rond woningen in de buurt van Schiphol in de nabije toekomst de geluidsgolven van vliegtuigen neutraliseren, door het produceren van zogenaamd antigeluid. Een ander onderdeel van het plan is het ontwikkelen van een zogenaamd ultragroen, zeer milieuvriendelijk vliegtuig, waar wetenschappers van de TU Delft al een aantal maanden aan werken.
'Schiphol groener en beter bereikbaar'