Martelingen na kritiek op Olympische Spelen

Icoon BuitenlandsKritiek op de Olympische Spelen van volgend jaar in de Chinese hoofdstad Beijing is een Chinese mensenrechtenactivist duur komen te staan. De 52-jarige Yang Chunlin is gemarteld omdat hij het evenement verwerpt vanwege de manier waarop in China in de aanloop daarnaartoe met de mensenrechten wordt omgesprongen. Dat heeft zijn zus Yang Chunping vandaag gezegd.

De activist werd drie maanden geleden in de provincie Heilongjiang in het noordoosten van het land aangehouden op een onbekende beschuldiging. In de gevangenis werd alles op alles gezet om Yang schuld te laten bekennen. Zo moest hij de uitwerpselen van andere gevangenen opruimen en werd hij dagenlang vastgeketend in een vaste positie. Volgens een vrijgelaten medegevangene werd hij daarbij met armen en benen uitgerekt aan een ijzeren bed gebonden. Zijn advocaat mocht hij niet spreken.

Chunlin maakte zich in de afgelopen jaren sterk om een financiële tegemoetkoming af te dwingen voor mensen wiens land op last van de overheid werd onteigend om daar de sportaccommodaties op te kunnen bouwen. Hij schreef een open brief getiteld Wij willen geen Olympische Spelen maar mensenrechten. De brief werd ondertekend door meer dan tienduizend boeren.

Landonteigeningen en daaruit voortvloeiende rellen en demonstraties zijn in China aan de orde van de dag, niet alleen vanwege de Olympische Spelen, maar ook vanwege de economische groei. Daarbij kiezen de staatsfunctionarissen vaak partij voor de projectontwikkelaars. Alleen vanwege de Olympische Spelen zouden al meer dan een miljoen mensen uit hun huizen zijn verdreven om de bouw van de benodigde faciliteiten mogelijk te maken.
Met dank aan Bregalad voor de submit.