PvdA lijkt af te willen van Ehsan Jami

Het ziet er naar uit dat ex-moslim Ehsan Jami binnenkort ook ex-PvdA'er is. Zijn opiniestuk dat hij samen met Geert Wilders schreef, en waarin hij onder meer de islamitische profeet Mohammed vergelijkt met Hitler, is voor veel prominente PvdA'ers de welbekende druppel.

Jami is raadslid in Leidschendam-Voorburg. De lokale fractievoorzitter vindt dat Jami ''een grens heeft overschreden'' met zijn harde kritiek op de islam. ''In de fractie vragen we ons af: kunnen we nog verder?'' De Rotterdamse PvdA- fractievoorzitter Peter van Heemst zou het wel weten: ''Jami moet de raad uit. Ik zou er snel klaar mee zijn.''

Er gaan ook openlijk stemmen op om Jami te royeren als PvdA-lid. Partij-ideoloog Jos de Beus wil dat zo snel mogelijk doen. De Beus, tot voor kort nog een steunverlener aan Jami's comité, ''heeft het helemaal gehad met die jongen.'' Huidig (waarnemend) PvdA-voorzitter Ruud Koole vindt dat de afdeling Leidschendam-Voorburg als eerste moet aangeven of ze vinden dat Jami weg moet of niet.

Koole, die gisteravond in NOVA zijn beklag deed, meent dat Jami zich inmiddels ''buiten het gedachtengoed van de PvdA heeft geplaatst.'' Vooral de vergelijking die Jami samen met Wilders trok van de islam met het nazisme, stuit Koole enorm tegen de borst. In het opinie-artikel met Wilders schreef Jami: ''Als wij nu niet optreden tegen de vergaande islamisering van Nederland, herleven de jaren dertig van de vorige eeuw. Alleen was het toen Hitler en nu Mohammed.''

De waarnemend PvdA-voorzitter verwacht dat er zaterdag op het PvdA-congres knopen zullen worden doorgehakt over de toekomst van Jami. Dat Jami gisteren afstand nam van de politieke lijn van Wilders, doet Koole weinig. Volgens Koole moet Jami onderschrijven dat de PvdA voor vrijheid van godsdienst staat, anders heeft hij niks in ''onze'' partij te zoeken. Toch wilde hij zich in NOVA niet uitspreken voor een royement van het Voorburgse raadslid.


Ex-moslim en nu nog PvdA-lid Ehsan Jami