Radioactieve accu voedt laptop jarenlang

Baal jij er ook altijd zo van dat de accu van je laptop zo snel leeg is? Dan is er nu goed nieuws. Wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd een accu te ontwikkelen die werkt door middel van radioactieve isotopen. Deze batterij moet het mogelijk maken dat je jarenlang met je laptop kunt werken, zonder dat de accu leegraakt.

Op basis van een revolutionaire techniek kunnen batterijen zeer dun worden gemaakt. Bijkomend voordeel is dat de accu's geen hitte afgeven. Wel moet je er geen bezwaar tegen hebben dat je een nucleair apparaat meesjouwt. Zo'n accu is echter niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld een rookmelder, die ook gebruik maakt van nucleaire straling.

Voor kernafval, na straling het grootste nadeel van kernenergie, hoeft de gebruiker niet bang te zijn. Het enige dat vrijkomt is radioactief tritium, maar dit wordt door een siliciumverbinding buitenspel gezet. Bovendien geeft deze stof zo weinig straling af, dat je er alleen last van kunt krijgen als je er heel grote hoeveelheden van binnenkrijgt.

Mogelijk kunnen de eerste gelukkigen nog dit decennium gebruikmaken van de nieuwe batterij. Als alles volgens schema verloopt, komt de accu binnen twee tot drie jaar op de markt.