Vulkaanuitbarsting in de Rode Zee

Icoon RampVoor de kust van Jemen is op een eiland in de Rode Zee een vulkaan uitgebarsten. De vulkaan op het kleine eilandje Jazirat at Ta'ir ligt precies tussen een paar breuklijnen in. Toch is de vulkaan redelijk onbekend en kwam de uitbarsting totaal onverwacht.

De uitbarsting zorgde voor een geweldig spektakel, waarbij de lava en asregens honderden meters de lucht in vlogen en het hele eiland bedolven. Volgens het Jeminitische leger zijn zeker vier soldaten omgekomen.

Een Canadees fregat dat op dat moment langsvoer, maakte direct melding van het natuurverschijnsel en meteen daarna werd een reddingsactie op touw gezet. Daarbij hielp onder meer een Nederlands fregat, de Hr. Ms. Evertsen. Talloze militairen, die de zee in waren gevlucht, zijn door de Canadeze en Nederlandse fregatten opgepikt.


de uitbarsting van zondag


Door de uitbarsting zakte het westelijke deel van het eiland in zee. Er waren geen permanente bewoners aanwezig, maar er was wel een militaire basis van Jemen gevestigd. Onduidelijk is nog hoeveel mensen er precies op het eiland waren ten tijde van de uitbarsting.

Lees meer over uitbarstingen van Vulkanen op het Forum!