Veel meer doden in Myanmar dan junta meldt

Icoon BuitenlandsHet dodental als gevolg van de demonstraties in Myanmar (Birma) ligt veel hoger dan de junta in het Aziatische land doet voorkomen. Dat zeggen westerse politici.

Australische diplomaten hebben volgens minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer gerept over mogelijk honderden doden. ''De Birmese officiële schatting van tien doden zal vermoedelijk een 'overdrijving' blijken. Ik denk dat de aantallen een stuk hoger zullen liggen. Ik denk dat ze tientallen keer zo hoog zullen liggen'', aldus Downer volgens de zender ABC.

De Britse premier Gordon Brown is die mening ook toegedaan. ''Ik ben bang dat het verlies aan levens veel groter is dan wordt gemeld'', aldus de premier kort voor een gesprek met president Bush. Het Witte Huis betitelde gisteren het optreden van het regime in Myanmar als ''barbaars''.

Gespannen rust
Na anderhalve week van protestacties tegen de junta heerst vandaag een gespannen rust in Myanmar. Ooggetuigen lieten weten dat honderden militairen in de straten van de metropool Yangun patrouilleren.

De ordetroepen zijn gestationeerd op strategische plekken in de stad. Tot aan het middaguur (plaatselijke tijd) zijn er geen grote betogingen tegen het autoritaire regime geweest.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Myanmar, Ibrahim Gambari, is zaterdag per vliegtuig vanuit Singapore naar Myanmar vertrokken. Gambari zei dat hij het militaire bewind een boodschap van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal doen toekomen. Gambari wil in Myanmar ook praten met leden van de oppositie en met boeddhistische monniken, die het voortouw namen in de betogingen tegen het juntabewind.

Internet
Het internet in Myanmar was vandaag korte tijd weer toegankelijk, een dag nadat alles op zwart was gegaan. Gebruikers konden weer binnenlandse websites bekijken en via emails contact met het buitenland maken.

Na enkele uren werden de internetverbindingen weer verbroken. Vermoed wordt dat de autoriteiten verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van het internet. De buitenwereld is voor nieuws uit het gesloten Aziatische land grotendeels aangewezen op 'burgerjournalisten' die via het web tekst en beelden naar buiten stuurden.