College: raad kan referendum niet afblazen

Icoon PolitiekDe gemeenteraad kan het burgemeestersreferendum in Utrecht niet afblazen. Volgens Annie Brouwer-Korf is aan alle regels van de wet voldaan en is er geen mogelijkheid om de procedure nu te stoppen.

Ook is het in dit stadium niet mogelijk kandidaten toe te voegen. Zij zei dat donderdagavond tijdens een spoeddebat in de Domstad.

Volgens Brouwer past het referendumbesluit binnen de wet. "De minister van Binnenlandse Zaken heeft een annonce gedaan in het Staatsblad, de vertrouwenscommissie heeft een voordracht gedaan, het object van het referendum zijn de twee kandidaten; alles is naar de regels van de wet gedaan'', aldus de burgemeester. Brouwer heeft overleg gehad met de juristen van het ministerie en met de minister over de zaak gesproken.

Volgens de burgemeester veranderen de spelregels alleen als een van de kandidaten zich terug zou trekken. Dat is vooralsnog niet het geval. Ralph Pans en Aleid Wolfsen, beide PvdA, willen nog steeds burgemeester worden van Utrecht.

Loco-burgemeester Janssen stelde dat het referendum 845.000 euro kost. Nu besloten is met het potlood te gaan stemmen komt er nog eens 100.000 euro bij. "Afblazen kost de gemeenschap dus 845.000 euro'', aldus Janssen.

'Referendum kan niet worden afgeblazen'