Voetbal: Uitslag AZ - Ajax

Icoon EredivisieDe eerste topper vandaag op Super Sunday, tussen AZ en Ajax, is gewonnen door Ajax. De Amsterdammers wonnen in Alkmaar met 2-3, mede dankzij twee treffers van Suárez.

De aftrap van de wedstrijd tussen AZ en Ajax werd met tien minuten uitgesteld. Wegens een lange file op de A9 begon het duel nu om 12.40 uur. Ajax begon zonder Jaap Stam aan de wedstrijd. De verdediger haakte op het laatste moment af met een blessure en werd vervangen door Jan Vertonghen. Bij AZ ontbrak Ari, ook wegens een blessure. Zijn vervanger was Pellé, die hierdoor voor het eerst in de basis begon bij de Alkmaarders.

De eerste echte kans van de wedstrijd was voor AZ. In de vierde minuut schoot Agustien richting het Amsterdamse doel, maar Stekelenburg wist te redden. Thomas Vermaelen beging een overtreding op Steinsson en kreeg de eerste gele kaart van de wedstrijd van arbiter Pieter Vink. Even daarna was er gevaar in het zestienmeter gebied van de Amsterdammers, maar El Hamdaoui kreeg de bal niet onder controle.

Ajax begon langzamerhand gevaarlijk te worden met kansen voor Huntelaar, Rommedahl en Suárez, maar zij vonden in Waterman hun Waterloo. In de 30e minuut kreeg AZ de beste kans op de 1-0 tot dan. Een schot van Demi de Zeeuw werd maar net door Maarten Stekelenburg over de lat getikt. In de 33e minuut was het dan toch Ajax dat op voorsprong kwam. Klaas-Jan Huntelaar schoot een vrije trap voorbij de AZ-muur en voorbij Boy Waterman. In de 41e minuut kans een kans voor AZ, via een corner wist Pellé de bal bijna het Amsterdamse doel binnen te koppen, maar Emanuelson haalde de bal van de lijn. In de 43e minuut was het echter Ajax dat de voorsprong wist te vergroten. Suárez schoot de bal achter Waterman en bezorgde de Amsterdammers een 0-2 voorsprong. Even daarna moest Vermaelen met een pijnlijk linkerbeen het veld verlaten, hij werd vervangen door Van der Wiel. In de extra tijd maakte AZ de 1-2. De Zeeuw werkte een hakbal van Agustien hoog in het doel van een kansloze Stekelenburg. Dat was ook de ruststand.

AZ begon de tweede helft met een wissel, Ryan Donk bleef in de kleedkamer achter en Julien Jenner was zijn vervanger. In de 54e minuut kreeg AZ een strafschop nadat Huntelaar hands maakte bij een corner. El Hamdaoui nam de strafschop voor de Alkmaarders, maar hij wist de bal niet in het Amsterdamse doel te schieten. Even daarna kregen El Hamdaoui en Gabri geel van Vink wegens een opstootje na de strafschop.

In de 64e minuut kon Huntelaar bijna profiteren van een fout van Waterman, die onder de bal doorliep. Barry Opdam wist de bal echter net op tijd weg te schieten. In de 68e minuut werd het 1-3 voor Ajax. Suárez lobte over de uitgekomen Waterman heen. Omdat er geen AZ-verdediging in de buurt was, wist hij zijn tweede treffer in de wedstrijd te maken. Suárez bleef gevaarlijk voor het Alkmaarse doel, zo schoot hij een keer over en een keer naast. In de 79e minuut een kans van dichtbij voor AZ, maar Pellé schoot tegen Stekelenburg op. Beiden ploegen bleven ook in de laatste tien minuten kansen krijgen. Jenner schoot over, Luque in het zijnet en Jaliens kopte de bal over het Amsterdamse doel. Net voor tijd had Pellé nog een kans op de 2-3 via een voorzet van Jenner, maar hij kon bij de tweede paal niet profiteren. In de extra tijd was het Dembélé die de eindstand op 2-3 bracht.

Voor meer nieuws over de Eredivisie kijk je op de FOK! Voetbalmanager!